Den stigende levealder medfører flere patienter med multimorbiditet og komplekse sygdomsforløb. Samtidig centraliseres og subspecialiseres sygehusvæsenet. Dette øger kravene til den praktiserende læge ift korrekt diagnostik og visitation. Sundhedsstyrelsens nye nationale strategi for forskning til styrkelse af indsatsen i det primære sundhedsvæsen anbefaler at forskning styrkes indenfor den kliniske udredning i almen praksis samt indenfor udviklingen af komplekse interventioner samt implementeringen af disse.
Overenskomstens parter har i OK22 givet muligheden for et forskningsprojekt, som skal undersøge om ultralyd i almen praksis kan bidrage til forbedret diagnostisk, rettidig visitation og øget kvalitet i beslutningen om behandlingen. Forskningsprojekt udvikles og gennemføres i henhold til Medical Research Councils anbefalingerne for komplekse interventioner i medicinsk forskning. Dette indbefatter to forberedende studier og et hovedstudie samt en løbende procesevaluering.
I det første forberedende studie vil vi for 18 praktiserende læger undersøge om: (1) lægerne kan oplæres til at udføre ultralydsskanning af tilfredsstillende kvalitet indenfor forskellige områder og, (2) om skanningskompetencerne kan fastholdes over tid.
I det næste forbedrende studie vil vi for 34 praktiserende læger undersøge: (3) frekvensen af ultralydsskanninger i almen praksis indenfor forskellige områder og, (4) hvordan brugen af ultralyd til forskellige problemstillinger udvikles over tid.
Til sidst vil vi i hovedstudiet for 200 praktiserende læger undersøge effekterne af et ultralydstrænings- og kvalitetssikringsprogram ved at sammenligne en række parametre før og efter ultralyd introduceres. Herunder: (5) om de praktiserende læger i det hele taget tager teknologien til sig og begynder at bruge ultralyd i almen praksis, (6) om brugen af ultralydsskanning i almen praksis påvirker antallet af henvisninger til sekundærsektoren, (7) om lægernes arbejdsglæde, følelse af stress og udbrændthed påvirkes af den ekstra arbejdsopgave, (8) hvorledes patienterne oplever brugen af ultralydsskanning i almen praksis, (9) om antallet af konsultationer i almen praksis påvirkes af brugen af ultralyd og endelig, (10) hvordan sundhedsøkonomien påvirkes af brugen af ultralydsskanning i almen praksis.
Vi vil hele vejen gennem forskningsprojektet evaluere processen og resultaterne iht kontekstuelle faktorer, økonomiske overvejelser og usikkerhedspunkter. Vi vil udvikle og re-definere programteorien bag interventionen, den logiske model og vores uddannelsesintervention og vi vil involvere en følgegruppe af interessenter og aktører i denne evaluering.
Data vil blive indsamlet som registreringer ifm kursusforløbet, bedømmelser af deltagernes skanningskompetencer, logbogs registreringer fra almen praksis, ydelseskoder, spørgeskema besvarelser og fokusgruppe interviews.
Indsamling af data og opbevaring af data vil følge datatilsynets bestemmelser. Afrapportering vil følge internationale guidelines og der vil blive lagt vægt på formidling af såvel positive og negative resultater fra forskningsprojektet.
Camilla Aakjær, Ph.d., Lektor, Adjunkt, Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet