Bestyrelse

Formandskab:

Formand: Thomas Løkkegaard, Region Hovedstaden, Praktiserende Læge

Afgået formand: Troels Mengel-Jørgensen, Region Nord, Praktiserende Læge, Medlem af DSAM-bestyrelse

Næstkommende formand: Ulrike Mehnert, Region Midt, Praktiserende Læge

Kasserer:

Christian Valentiner-Branth, Region Syd, Praktiserende Læge

Øvrige medlemmer:

Christian Stjernebjerg, Region Syd, Praktiserende Læge

Nicolai Soll, Region Syd, Speciallæge i almen medicin

Bo Stork, Region Midt, Praktiserende Læge

Rasmus Rothmann Johansen, Region Hovedstaden, Speciallæge i almen medicin

Louise Pil, Region Sjælland, Speciallæge i almen medicin

Michael Søderlund, Region Sjælland, Praktiserende Læge

Christian Emdal, Region Hovedstaden, Speciallæge i almen medicin

Thomas Purup, Region Midt, Speciallæge i almen medicin

Observatører:

Martin Bach Jensen, Professor, Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet og Praktiserende Læge

Camilla Aakjær, ph.d., Lektor, Adjunkt, Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet, HU-Læge i Almen Medicin, medlem af EFSUMB Executive Bureau (bestyrelse)

Julie Jepsen Strøm
ph.d.-studerende, Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

IMG_7845

Formandens beretning 2024

DAUS har en klar strategi for at opnå vores målsætning om at få POCUS honoreret på lige fod med andre ydelser i almen praksis. Strategien følger flere spor. I det forløbne år er det komme til udtryk i et væld af forskellige initiativer og aktiviteter.

OK22
Uden en forskningsmæssig forankring bliver POCUS i almen praksis ikke til noget. Camilla Aakjær Andersens arbejde for at dokumentere effekterne af POCUS i almen praksis er førende i verden. OK-22 projektet er kulminationen på dette arbejde. Med et budget på ca. 30 millioner kroner og 250 deltagende praktiserende læger er projektet det første i verden, der belyser effekten af POCUS i almen praksis. Projektet blev afsluttet i år og resultaterne vil blive præsenteret snarligt og medvirke til, at implementering af POCUS bliver grundigt dokumenteret. Spinoff effekten af dette studie på kvaliteten af uddannelse, organisering, rekruttering, internationalt samarbejde og meget andet kan ikke overvurderes.

Overenskomst Aftale2025
DAUS havde håbet på, at POCUS ville blive en del af den kommende overenskomst. Dette blev som bekendt ikke tilfældet i år trods et ihærdigt arbejde med at påvirke PLO´s forhandlingsudvalg, DSAM og den offentlige opinion. DAUS anerkender, at PLO´s forhandlingsposition overfor RTLN vil styrkes, når resultaterne af OK-22 projektet foreligger. Til gengæld mener DAUS også, at PLO må anerkende, at en stigende andel af praktiserende læger nu anvender POCUS og derfor har en berettiget forventning til at dette arbejde skal honoreres.

Høringssvar til Sundhedsstrukturkommisionens rapport.
Sundhedsstrukturreformen lægger op til en omfattende reorganisering af almen praksis. Nye teknologiske løsninger i almen praksis indgår som en del af denne udvikling. DAUS indsendte et høringssvar, hvor vi redegjorde for, hvorfor vi mener, at POCUS bør være en del af fremtidens almen praksis. Skåltalerne må nu følges af konkret handling og DAUS er parat til at levere.

Uddannelse
Uddannelse er en vigtig del af DAUS arbejde.

Vi har fået etableret et robust hold af undervisere på tværs af Danmark, som kan varetage uddannelses af praktiserende læger i POCUS. Sammen arbejder vi på at udvikle innovative læringsstrategier. I år konsolideres undervisernes kompetencer med et ”Train the Trainer” seminar, som afholdes i forlængelse af årsmødet.

Basiskurset i POCUS for praktiserende læger udbydes nu af PLO-efteruddannelse og netop i år foreligger, der dokumentation for at kunne bibringe praktiserende læger de nødvendige kompetencer og fastholde disse over tid.

DAUS har i det forløbne år stået for undervisning af yngre læger, medicinstuderende og DGE-grupper. På Lægedage 2023 blev der afholdt appetizer kurser med i alt 70 deltagere og på Lægetorvet stod DAUS som vanligt til rådighed med demonstration af POCUS.

Netværksdannelse
POCUS skal udbredes i alle dele af Danmark. DAUS står for at organisere et netværk af POCUS-brugere i Danmark og vi har nu repræsentanter i alle Regioner. POCUS skal forankres lokalt for at sikre ensartet udrulning i Danmark til glæde for særligt områder, der har dårlig adgang til radiologiske speciallæger/afdelinger. DAUS støtter lokale initiativer, der kan fremme udbredelsen af POCUS i almen praksis. Det kan være i form af at undervise til DGE-gruppe møder, fyraftensmøder, oplæg om POCUS, hands-on work-shops, klyngesamarbejde, rådgivning om køb af udstyr o.l.

DUDS – Dansk Ultralydsdiagnostisk Selskab.
DAUS kan ikke kan stå alene. Samarbejde med andre specialer er essentielt. Camilla er i år blevet valgt til DUDS bestyrelse og redegjorde for POCUS i almen praksis ved DUDS´ 50-års jubilæums. DAUS ser frem til samarbejdet. Fremadrettet kunne et samarbejde om at udbyde overbygningskurser være interessant.

Internationalt samarbejde
DAUS arbejder internationalt. I år som værter for et Symposium på Nordisk Kongres i Turku om uddannelse i POCUS, hvor repræsentanter fra flere forskellige europæiske lande var repræsentere

Center for Almen Medicin og DAUS er medlemmer af en arbejdsgruppe nedsat af EFSUMB, der arbejder på at udvikle et core-curriculum for praktiserende læger. Resultatet forventes publiceret i 2025.  Som anerkendelse af Camillas store ekspertise indenfor POCUS er hun blevet medlem af EFSUMB´S executive board, som den første praktiserende læge nogensinde.

WONCA har i år udgivet et holdningspapir med en anerkendelse af POCUS, som en del af almen praksis. Igen har Camilla leveret et ikke ubetydeligt arbejde med henblik på at sikre, at anbefalingen er baseret på solid evidens og enkeltpersoners særinteresser.

Troels Mengel-Jørgensen arbejder på at etablere et europæisk netværk af praktiserende læger med interesse for POCUS. DAUS´ holdning er, at et netværk bør forankres i WONCA Europe.

Uhensigtsmæssig brug af POCUS.
POCUS er et effektivt redskab til at hjælpe med diagnostik og behandling. Brugen af POCUS kan dog også være uhensigtsmæssig og forsinke udredning og behandling unødigt. Derfor arbejder vi på at få etableret opsamling af utilsigtede hændelser i forbindelse med brugen af POCUS. Camilla har som led i OK-22 projektet opsamlet data og publiceret en artikel om dette. I forbindelse med indrapportering af flere utilsigtede hændelser, hvor POCUS var brugt til mamma diagnostik, skrev DAUS et holdningspapir, hvor vi klargjorde, at ultralydsdiagnostik af mammae ikke hører hjemme i almen praksis. Vi har også valgt at lade det være temaet på vores årsmøde.

Overordnet set har 2023/24 været et godt POCUS-år i almen praksis. Aldrig har flere praktiserende læger brugt ultralyd end nu. Jeg vil gerne takke alle de ildsjæle, der har arbejdet for, at vi nu kan sige, at POCUS er en del af almen praksis.

Mvh
Thomas Løkkegaard
Formand for DAUS